Ο Τόπος μας

Η Σύρος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων, στην καρδιά του Αιγαίου πελάγους. Απέχει 83 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Το νησί έχει έκταση 84 τ.χμ. και περίπου 22.000 κατοίκους, οι περισσότεροι στην έδρα της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου, την αρχοντική Ερμούπολη, η οποία αποτέλεσε σπουδαίο εμπορικό λιμάνι και το πρώτο βιομηχανικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας. Τα μεγαλόπρεπα νεοκλασικά κτίρια μαρτυρούν το μεγαλείο και την ανάπτυξη που γνώρισε η πόλη αυτή το 19ο αιώνα.

Η Σύρος αποτελεί το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων. Στην Ερμούπολη, εδρεύει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Το νησί έχει πολύ όμορφα χωριά, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο νότιο τμήμα. Άλλα από αυτά είναι παραθαλάσσια και άλλα βρίσκονται στην ενδοχώρα.

Τα μεγαλύτερα χωριά της Σύρου είναι το Κίνι, η Ποσειδωνία, η Βάρη, ο Φοίνικας, ο Γαλησσάς.

Η Άνω Σύρος, χτισμένη πάνω στο λόφο, είναι χαρακτηριστικό δείγμα μεσαιωνικού οικισμού. Δημιουργήθηκε γύρω στο 1.200 μ.Χ. Η ανάγκη προστασίας απ? τους πειρατές οδήγησε τους κατοίκους στην επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής. Τα σπίτια, χτισμένα το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο αποτελούσαν ένα φυσικό τείχος που δεν επέτρεπε στους εχθρούς την είσοδο στην πόλη.

Σήμερα, στον οικισμό ζουν περίπου 1.500 άνθρωποι.
Μικρά δαιδαλώδη σοκάκια, ατελείωτα σκαλιά, μικρές αυλές που γίνονται ένα με το δρόμο, στεγάδια και ξύλινα μπαλκόνια, χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική της.Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του οικισμού και μητρόπολη των Καθολικών της Σύρου.

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω